Categorie
January 26, 2024

Hoe zit het met de handhaving?

De nieuwe regels rondom wegwerpplastic zijn vanaf 2024 van kracht. Alleen is er door de overheid wel gekozen voor een aangepaste handhaving. Hoe zit dat nou precies? In de nieuwsbrief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertellen ze er meer over:

Afhalen en bezorgen

Voor de regelgeving voor consumptie voor afhalen en bezorgen handhaaft de ILT vanaf 1 januari tijdelijk niet op de verplichte meerprijs. Als ondernemer bent u wel verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of te accepteren dat klanten hun eigen herbruikbare bakje of beker meenemen. Hier kan de ILT op handhaven.

Consumptie op locatie

Voor de regelgeving voor consumptie op locatie handhaaft de ILT tijdelijk niet op papieren en kartonnen wegwerpbekers en -bakjes die bestaan uit maximaal vijf procent plastic, waarvan aantoonbaar 75 procent van de bekers en bakjes worden ingezameld om te recyclen en die voor 100 procent kunnen worden gerecycled. Hiervoor geldt wel een meldplicht. Als u als ondernemer of organisatie gebruik wilt maken van dit soort bekers en bakjes moet u zich melden bij de ILT. Meer informatie en het meldformulier zijn te vinden op de website van de ILT.

Webinars

Het ministerie organiseert ook 2 webinars, waarin ze meer uitleg geven over de regelgeving en de handhaving - vooral ten aanzien van consumptie op locatie. De webinars zijn op 23 januari en op 4 maart van 1500-16.30. Inschrijven kan hier.